Yrtit voivat ilostuttaa kotikeittiössä pitkään, kun niitä hoitaa oikein. DeliVerden puutarhan Liisa Lindroth antaa vinkit siihen, miten yrtit saa kestämään kotona.
• Yrttien kasvatuspaikan tulee olla valoisa ja tasaisen lämmin. Ikkunalauta sopii erinomaisesti, jos siihen ei käy hyytävä veto.
• Varmista, että yrtit saavat riittävästi valoa. Ne kaipaavat valoa ainakin 8–10 tuntia päivässä.
• Yrttejä ei kannata säilyttää suorassa auringonvalossa, sillä liika kuumuus haihduttaa nopeasti kosteutta kasvista. Puolivarjoisa paikka tarjoaa yrteille parhaat kasvuolosuhteet ja kosteudensäätelystä pystyy paremmin pitämään huolta. Talvella yrtit kannattaa sijoittaa niin valoisaan paikkaan kuin mahdollista. Pimeimpinä kuukausina yrtit tarvitsevat myös keinovaloa pärjätäkseen.
• Jos istutat yrtin uuteen ruukkuun, laita pohjalle pieniä kiviä. Näin ylimääräinen kasteluvesi pääsee ruukusta pois, eikä mädätä yrtin juuria. Yrttejä voi istuttaa vierekkäin suurempiin ruukkuihin, jolloin kotiinsa saa oman pienen yrttitarhan, josta voi napsia haluamiaan yrttejä ruoanlaittoon.
• Muista kastella! Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kun multa on kuivunut, yrtti kannattaa kastella. Huomaa, että eri lajikkeiden kasteluntarve vaihtelee. Varo ylikastelemasta, jotta juuret eivät tukehdu.
• Ruukussa kasvavaa yrttiä saa koskaan laittaa jääkaappiin! Ruukkuyrtit ovat eläviä kasveja, jotka viihtyvät huoneenlämmössä. Kasvaville kasveille ei jääkaapissa ole oikea lämpötila. Sen sijaan, jos yrtit on leikattu, eikä niillä ole juuria, niiden paikka on nimenomaan jääkaapissa.
• Helpointa on aloittaa puuvartisista yrteistä, kuten timjamista, rosmariinista ja salviasta. Ne kasvavat ruukuissa todella hyvin, jos niitä pitää huolta. Vaikeimpia kasvatettavia ovat basilika ja korianteri.
• Muista käyttää yrttejä, sillä versojen leikkaaminen tuuheuttaa ja kaunistaa niitä.