Äärimmäisten kelien kesä ei ole ollut otollinen mansikalle, joten kotimaisen mansikkasadon suhteen taidetaan elää jo melkein viimeisiä hetkiä. Suomalaiset ovat pakastajakansaa, jopa siihen mittaan että toisinaan tuntuu, että kaikki sesonkiherkut marjoista ja sieniin sujahtavat suoraan pakkaseen, eikä niistä aina muisteta nauttia tuoreina ja yksinkertaisina herkkuina. Mansikat ja muut suviherkut kannattaa kuitenkin tallettaa myös tuoreena omiin makumuistoihin talven varalle eikä vain pakasterasioihin.
Tässä vaiheessa kesää ensimmäiset mansikkalitrat on toivottavasti jo ehditty nauttia sellaisenaan suoraan rasiasta tai mansikkamaalta, joten nyt niistä voi nauttia hieman kokeellisemminkin.
Italiasta inspiroituneeseen mansikkasalaattissa puutarhojen kuningattaren seurana on reippaasti basilikaa – kannattaa kokeilla erilaisia lajikkeita- sekä minttua, mozzarellaa ja tomaatteja. Sormisuola, balsamico ja oliiviöljy ovat mansikan hyväksi todettuja kavereita jo entuudestaan.
Salaatti kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua, sillä tämä ei jääkaapissa parane. Salaattia on helppo varioida vaihtamalla mozzarella aitoon kreikkalaiseen fetaan tai – vielä parempaa – Kyproksen ylpeyteen halloumiin, joka on parasta grilattu tai pannulla paistettuna.
RESEPTI
Tomaatti-mansikkasalaatti basilikalla mintulla ja valkosipulilla
Puoli litraa mansikoita (tai enemmän)
noin 250 g kirsikkatomaatteja
150-200 g mozzarellaa (kokeile myös fetaa tai halloumia)
ruukullinen basilikan lehtiä
puoli ruukullista mintunlehtiä
1-2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl balsamico-siirappia tai -etikkaa
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
Puolita tomaatit ja mansikat. Revi mozzarella käsin paloiksi joukkoon. Lisää vielä basilikan ja mintun lehdet. Leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi ja lisää se sekä suola, pippuri ja oliiviöljy joukkoon. Sekoita. Pirskottele päälle balsamico.