Tervetuloa ruokapöytään Foeniculum vulgare!
Ilahduttavin lähiaikojen ”kasvismuodeista” itselleni on ollut fenkolin nouseminen osaksi suomalaisten kesäruokapöytää. Mikään aivan uusi tulokas ei tämä saksankuminaksi vanhakantaiselle suomella kutsuttava aromaattinen vihannes tosin ole Suomessakaan. Kasvin kotikentällä, Välimeren alueella, fenkolia on käytetty iät ja ajat ja sillä on tärkeä rooli monissa ruokalajeissa.
Olin reilun kuukauden keittiöpestillä Kreikan saaristossa viime syksynä ja teiden varsilla jopa metriseksi kasvanut fenkoli oli saarellamme tuttu näky. Kreikkalaiset käyttävät keittiössä ennenkaikkea fenkolin tilliä muistuttavat vihreät ”huitukat”, jotka meillä usein unohdetaan kokonaan. Kreikkalaisessa villifenkolissa ei kasvimukulaa juuri olekaan.
Italialaiset osaavat fenkolin
Italialaisia voi pitää omien makukokemusteni mukaan maailman johtavina fenkoliosaajina keittiössä. Juuri Italiasta tulevat myös tuontifenkolit meille. Viikkojen matkalla kuluttajan päytään fenkoli kuitenkin menettää aromaattisuutensa harmillisesti.
Italialaisille anikseen, lakritsiin, tilliin ja kuminaan vivahtava fenkoli on monesti kypsennettynä vaalean kalan lisuke. Mikä parasta kuiva hedelmäinen valkoviini rakastaa fenkolia niin lasissa kuin pannussa. Italialaisille rapsakka fenkoli on tuoreena, ohuiksi lastuiksi leikattuna, osa raikasta vihersalaattia. Leikatun fenkolin lyhyt ”mehustaminen” vaikka tavallisessa 1-2-3 pikkelöintiliemessä (1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria, 3 osaa vettä) tekee siitä tarvittaessa pehmeämmän.
Fenkolin vihreätä osaa voi käyttää tillin tavoin vaikka uusista perunoista tehdyssä salaatissa tai kalan kanssa – graavattuun loheen tai siikaankin saa fenkolilla uutta makukulmaa.
Fenkolia grilliin
Fenkolissa on ainesta kesähitiksi, sillä se sopii myös grillattavaksi. Ennen grillausta fenkolin mukulat kannattaa ryöpätä muutaman minuutin ajan reippaasti suolatussa vedessä. Sen jälkeen huuhteöu kääkylmässä vedessä säilyttää rapsakkuuden. Sitten Valutus kuivaksi, leikkaus pituussuunnassa halki ja sively oliiviöljyllä, johon on sekoitettu maun mukaan vaikka hieman valkosipulia ja tippa sitruunaa. Sitten vain grilliin, muutama minuutti hehkuvien hiilien päällä riittää.
Grillattu fenkoli sopii lisukkeeksi niin kalan, kanan kuin possun kanssa. Käy se myös kevyestä kesälounaasta sellaisenaankin vaikka vihersalaatin ja parmesaanilastujen kera. Siivu prosciuttoa eli italialaista ilmakuivattua kinkkuakin sopii kylkeen hyvin.